Snart kommer vintern intågande men innan dess finns det fortfarande möjlighet att göra några utomhusrenoveringar. Eller börja planera inför våren 2015. 

När det kommer till utomhusrenovering måste man prioritera. Här måste funktion gå före design och det första man ska fokusera på är att huset är varmt och torrt. Detta kan betyda att man måste se över taket som första åtgärd. Ett läckande tak är farligt och ska åtgärdas snarast. Man vill inte fixa fuktskador när man har så mycket annat att tänka på.

Ett av de bästa takalternativ är plåt eftersom det har lång livslängd och passar nästan alla taklutningar. Att lägga plåttak kan sluta ganska dyrt, men för den som är lite händig kan man montera det själv och spara in många hundralappar. När du ändå håller på med taket kan man undersöka om man ska tilläggsisolera. Det är bäst att göra i taket och ger mest valuta för pengarna.

Även fasaden kan behöva ses över. Exakt vad man behöver hålla utkik efter för att veta när det är dags att byta varierar mellan de olika fasadtyperna. Då det i Sverige är vanligast med målad träpanel så tänker vi även fokusera på detta.

Flagnad färg

Om träet under färgen är helt och fräscht så kan det ibland räcka med att måla om. Det viktigaste här är att göra en bra underarbete, det är vitalt för ett högkvalitativt slutresultat. Förenklat så innebär det att man grundligt rengör hela fasaden och sedan skrapar bort allt lös och flagnad färg. Efter det behöver man sedan måla med grundfärg för att sedan avsluta med ”den riktiga” färgen.

Skulle det dock vara så att panelen är skadad så kan du behöva byta ut hela fasaden. Då det finns ganska många byggnadstekniska regler för hur detta skall göras så kan det här vara bra att anlita en fackman eller i alla fall göra extremt djupgående efterforskning själv. Om något skulle göras fel kan det innebära betydligt förkortad livslängd för den nya fasaden.

Därefter är nästa steg att se över dräneringen. Det är den som skyddar grunden från att attackeras av fukt i jorden. För att se om huset behöver dräneras är det lättast att gräva ned en bit och undersöka. Hus med krypgrunden är speciellt utsatta och ska gärna kollas efter varje vinter. Har du stengrund behövs experter för dräneringen men så länge det är jord kan man faktiskt hyra en liten grävare över helgen och göra jobbet själv.

En sista sak att tänka på är att om det är dags att byta fönster. Nuförtiden finns det riktigt bra glasfönster som håller inne värmen och hjälper till att sänka värmekostnader. Bäst är att göra några fönster fasta så de är helt lufttäta.