Att ha en välfungerande utebelysning är ett smart sätt att piffa upp både trädgård och husfasad. Du kan med rätt belysning få till en riktigt mysig uteplats som verkar inbjudande så väl på sommarkvällarna som på hösteftermiddagarna.

824423-lantern-in-lush-green-garden

Utebelysning i aluminium eller rostfritt stål är på modet och just dessa material är väldigt tåliga mot både regn och vind. Det finns en hel uppsjö av olika designer men de som är mest populära är vägglampor med sken som lyser både rakt upp och rakt ner då detta ger ett fint perspektiv på din fasad. Det börjar även dyka upp vägglampor för utomhusbruk som går att montera på flera olika sätt vilket ger dig möjligheten att rikta ljuset som du själv vill. Ett tips är att titta på din trädgård eller uteplats och se vad du tycker mest om och låt ljuset från din ljuskälla betona detta. Viktigt att tänka på är att skilja mellan dekorationsljus (vacker belysning) och funktionsljus (belysning som hjälper dig att se i mörkret). Du kan läsa mer om olika hur olika typer av ljus kan användas hos Sköna Hem.

Det ser alltid välkomnande ut med belysning utanför entrédörren och en lampa som lämpar sig väl att montera just där är en med lykthus. Idag är det trendigt med ett lykthus utan sockel, då den ofta brukar ta onödig plats, som monteras direkt mot husväggen. Se till att du väljer utebelysning som går att använda med en ledlampa, de har lång livslängd och är energisnåla. Det finns numera även ljusslingor med LED-teknik vilka blir till vackra inslag i trädgården. Ett tips är att dra en ljusslinga i rabatten för att på så sätt skapa ett intryck av glimrande stjärnor.

Något som blir allt populärare är de smarta batteridrivna ljusen som finns på marknaden. De börjar dyka upp i flera olika former och de som är mysiga att ha ute på bordet i trädgården eller på trappan är sådana som liknar värmeljus eller blockljus.