Tavlor är ju något de flesta av oss väljer att pryda våra väggar med, men det kan ibland vara en utmaning att få till något riktigt snyggt. Här tipsar vi lite om hur man kan gå till väga för att få ett bra resultat när man dekorerar hemmet med sina tavlor.

Om vi börjar med den rent praktiska sidan av tavelupphängningen gäller det ju att ha rätt utrustning för arbetet. Olika typer av väggar kan kräva olika verktyg för att få in en spik eller skruv som faktiskt håller. En betongvägg är ju ofta en större utmaning än en trävägg. Utöver en enkel hammare är det oftast bra att ha en handborr tillgänglig för att få ett bra resultat, och medan det finns mycket att välja mellan behöver man sällan något mer än en enklare och billigare variant för detta arbete.

Att sedan hänga upp tavlorna så det ser snyggt ut är något man kan åstadkomma på mer än ett sätt, men varje sätt har sina knep. Vill man exempelvis hänga upp flera tavlor på rad är det en bra idé att märka ut en linje strax över mitten på takhöjden med hjälp av markeringstejp. Använd vattenpass för att få ett jämnt resultat. Se också till att sätta tavlorna med jämna mellanrum så ser det mycket snyggare ut. Vill man istället hänga tavlor ovanför varandra behöver man bara följa det enkla tipset att alltid hänga den största överst.

Att skapa en grupp av tavlor är ofta en större utmaning och igen finns det flera sätt att gå till väga. Man kan till exempel sätta upp alla tavlor efter gemensamma linjer för att ge intrycket av samhörighet, nästan som om de alla vore en del av en större tavla. Eller så sätter man tavlorna direkt inpå varandra för att få ett mer oregelbundet resultat. Bäst är då att ha samma ram på alla tavlor, och helst så raka och enkla som möjligt. I den utsträckning det är möjligt bör man se till att hålla samma avstånd mellan alla tavlor.