När man vill göra om väggarna i ett rum måste man först och främst välja om man ska tapetsera eller måla dem. Båda har sina fördelar och det gäller att välja det som passar både en själv och rummet bäst.

Måla

Om vi börjar med att måla väggarna får man fördelen av att en målad yta mycket lättare kan torkas av om en olycka skulle råka ske. Och skulle man vilja ha en ny färg i framtiden krävs ofta väldigt lite underarbete. Eftersom man kan välja den exakta kulören eller nyansen kan man få exakt den färg man önskar och inte behöva förlita sig på utbudet som med tapeter.

Om väggen inte tidigare var målad krävs det dock ett väldigt grundligt underarbete då underlaget måste vara helt slätt om man vill slippa att se skruvhuvuden och skarvar. Ibland kan man behöva ta in en fackman för att få ett perfekt resultat. Eftersom det oftast behövs mer än ett lager färg och man måste vänta på torktider kan målningsprojektet också ta längre tid.

Tapetsera

Fördelarna med en tapet börjar med att man väldigt snabbt kan förändra ett rums karaktär. Tapeter ger också möjligheten att få vackra och komplicerade mönster utan något extra arbete. Tapetsering går också ofta riktigt snabbt och man får på så sätt tillbaka användningen av ett rum utan långa väntetider.

Om en tapet dock blir skadad är det svårt att åtgärda. Har man otur kan den enda lösningen vara att sätta upp en ny våd. Har man en väldigt specifik vision av hur rummet ska se ut är det inte garanterat att man kan hitta en tapet som passar perfekt. En del tapeter kan dessutom vara väldigt dyra per rulle och kostnaden för ett stort rum kan då bli betydligt mer än man hade tänkt sig.