Leende reparatör mäter köksskåp

Om du drömmer om att renovera ditt kök finns det mycket du bör tänka på i förväg. Börja med att kolla runt på nätet för att få inspiration. Bra ställen att titta på är olika bloggar samt kökstillverkares hemsidor.

Planera köket

Fundera på hur ni ska använda köket och vad som behövs för att ni ska kunna använda köket till just det. Har ni till exempel tänkt er att endast använda köket till matlagning eller ska ni också kunna sitta och äta i det och hur många personer ska då få plats vid matbordet? Om ni är en familj med växande barn är det också bra att ta hänsyn till hur familjen kommer att se ut om några år.

Skissa upp köket

Gör en skiss över köket i skala 1:20 eller 1:50 där du ritar ut alla skåp, bänkar, matbord med mera. Ange också måtten på saker som takhöjd samt väggar och fönster.

El och avlopp

Anslutningar för vatten och avlopp måste dras i skåpsocklarna ända fram till ledningsstammen. Även el till kylskåp och spis samt spisfläkt måste kopplas in samt en anslutning till ventilationen från spisfläkten. Eftersom det är viktigt att det inte sker några misstag är det en fördel om du anlitar professionell hjälp. Det är inte tillåtet att koppla in fasta installationer själv om du inte är behörig.

För många fler tips om vad du bör tänka på när du ska renovera köket har if en bra artikel.