Belysning är ett samlingsnamn för alla ljuskällor vi använder oss av. Men det går att dela upp ytterligare i ett par olika kategorier. Och varje kategori av lampor har sitt användningsområde som kan vara bra att veta lite mer om.

Arbetsbelysning

Arbetsbelysning kanske låter som något man bara har på jobbet, men det är inte fallet. I de utrymmen hemma där vi gör specifika uppgifter som kräver att vi tydligt kan se vad vi gör är också där vi behöver arbetsbelysning. De vanligaste exemplen av dessa är belysningen ovanför köksbänken, kring badrumsspegeln och vid skrivbordet. Arbetsbelysningen är ofta den belysningsform du vill börja med när du planerar belysningen för ett rum.

Allmänbelysning

Allmänbelysningen är de lampor som tillsammans lyser upp så stora delar av rummet som möjligt. Detta är belysningen som mer eller mindre ska fylla samma funktion som dagsljuset. Allmänbelysningen gör bland annat det lätt att städa rummet ordentligt. Taklampan är kanske den som är mest förknippad med allmänbelysningen, men den får gärna kompletteras av en eller flera andra lampor, som golv-, vägg- och bordslampor.

Punktbelysning

Punktbelysningen har en liten annorlunda uppgift i ett rum. Många gånger använder man punktbelysning för att dra uppmärksamhet till en del av rummet, en viss möbel eller inredningsdetaljer som tavlor. Punktbelysning använder sig av mer riktat och koncentrerat ljus, som den från spotlights. Och då talar vi alltså om de utanpåliggande varianterna och inte infällda.

Stämningsbelysning

Stämningsbelysningen kan, men behöver inte nödvändigtvis, vara en separat ljuskälla. Och med detta menar vi att stämningsbelysning är något man lika gärna kan uppnå genom att ha dimmer på lampor som annars kanske skulle höra till allmänbelysningen. Levande ljus är något många huvudsakligen förknippar med stämningsbelysning. Men så länge ljuset är något varmare och svagare kan det ofta uppfattas som med stämningsfullt.