I ett hem finns det flera källor till belysning men vi är generellt ganska dåliga på att sprida ut källor på rätt sätt för att skapa en atmosfär i hemmen. Det är lätt hänt att det blir för mesta bara taklampor och några spotlights i köket och badrummet. Genom att du använder olika belysningssätt i hemmet kan du skapa vackra rum och låta belysningen vara en del av inredningen istället för att bara belysa inredningen. 

Ta emot hjälp

Om du förbereder dig på att gå igenom hela huset kan det lätt bli för mycket. Det du kan göra är att först prata med specialister inom ljuskällor och belysning. A-Ljus vann Årets Ljusa Butik förra året och har kompetent personal som kan hjälpa dig att ta fram förslag till hur rummen bör belysas för komma till sin rätt. Du slår två flugor i en smäll: du får hjälp med en belysningsplan och hittar dina framtida lampor på samma ställe!

Arbetsbelysning

Det här är lamporna som är starkast i hemmet. De ska finnas på platser där du behöver bra ljus för att se och arbeta. Ofta blir detta taklampan vilket gör att när du tänder lampan blir hela rummet extra ljust. Så behöver du inte ha det. Istället kan du ha en extra stark lampa på de platser i rummet där du arbetar som över bänkskivorna i köket eller en stark arbetslampa på skrivbordet. Taklampan kan därmed få vara lite svagare och behöver inte vara det enda sättet att belysa rummen. Även hallen kan behöva starkare lampor eftersom de brukar inte ha så många fönster och på vintern innebär det mörka mornar när man ska leta efter skorna och vantarna.

Punktbelysning

Det här belysningssättet handlar om att vinkla in ljuset till att belysa en viss punkt i hemmet. Punktbelysning kan ingå i arbetsbelysning men även vara ett sätt att belysa delar av hemmet som du vill lyfta fram. När du har en lampa över en vacker tavla räknas det exempelvis som punktbelysning. Det här sättet passar också bra i badrummet där du vill ha en lampa i ögonhöjd som ger rätt ljus när det är dags för sminkning eller rakning.