Braskamin

En braskamin när höstmörkret och kylan kommer krypande står nog högt upp på mångas önskelista. Men en braskamin är inte bara mysig och värmande. Det finns även många andra fördelar med att skaffa en braskamin.

Vilken funktion ska kaminen ha?

Innan du skaffar en kamin är det viktigt att tänka på vilken funktion du vill att kaminen ska ha. Ska den utgöra en extra värmekälla i huset, hjälpa till att spara in på energikostnaderna eller bara göra rummet mysigare? Många kaminer idag är miljömärkta vilket innebär ett renare utsläpp och mindre slöseri med energi. Att skaffa en kamin kan alltså innebära mer slantar i plånboken då du sänker din energiförbrukning i övrigt samtidigt som huset får en mysigare atmosfär. Icakuriren ger några tips och råd inför ditt inköp av braskamin.

Olika modeller

Det finns olika modeller av kaminer att välja mellan. Kaminer som är tillverkade i gjutjärn och plåt blir exempelvis snabbt varma men svalnar också ganska snabbt. Vill du att din braskamin skall sprida ett varmt ljus i rummet bör du välja en kamin med lite större glaslucka.

Förberedelser

Glöm inte att undersöka om det krävs bygglov för att skaffa en kamin i din kommun. En kamin behöver även besiktigas innan den är klar för användning. Att byta sin gamla braskamin mot en ny kan också vara en bra investering. De nya är mer miljövänliga och mer värmeeffektiva. Här kan du hitta många varianter av energisnåla och miljövänliga braskaminer i olika prisklasser, och du kan även få hjälp med bygglov och bygganmälan.

Tänk på att undersöka platsen där kaminen ska stå. Håller golvet och uppfyller platsen de krav som finns gällande brandsäkerhet och ventilation? Uppfyller fastigheten alla kraven är det bara att utföra köpet och installera kaminen. Det kommer att vara en lönsam investering för dig och din familj.