I vårt moderna samhälle så äter man numera sina måltider inte bara vid köksbordet, utan även framför TV:n eller i andra rum. Till följd av detta har matsalen blivit reserverad för högtider och andra speciella tillfällen. När det blir dags för inbjudning är det därför extra viktigt att ha en fint inredd matsal att stoltsera med.

När det kommer till matsalsmöbler som bord och stolar är det värt att satsa på kvalitet över kvantitet. Man vill ju trots allt ha möbler som kommer att hålla i flera år framöver. Stilmässigt finns det en rad av alternativ att hitta ute i butikerna. Du kan välja antingen klassiska träbord eller matsalsmöbler i en mer modern minimalistisk stil.

Självklart är utrymmet något som spelar stor roll för hur du inreder din matsal. Med begränsad yta kan det räcka med bord och stolar. Har du mer plats kanske du vill satsa på en lite mer formell matsal med ett mindre bord för uppdukning av mat och ett porslinsskåp. Planerar ni att ha plats för mer än fem personer i matsalen så passar rektangulära bord bättre än runda bord. Det finns mindre så kallat ”dött” utrymme i mitten av rektangulära bord, medan runda och fyrkantiga bord kan blockera gästers siktlinje av varandra.

När det kommer till stil och material så är trä, glas och metall de vanligaste förekommande materialen och ser alla bra ut i olika avseenden. Är du särskilt mån om att möblerna ska hålla under lång tid eller gå vidare i arv till nästa generation borde du koncentrera dig på ädla och tunga träslag som ek. När du letar efter nya matsalsmöbler så är det bäst att inte utgå från hur det ser ut i den nuvarande matsalen. För eller senare kommer du att flytta och det går alltid att byta ut gardiner eller annan inredning i det nya rummet för att passa ihop med möblerna. Du ska satsa på sådant som verkligen tilltalar dig. Låt dig också inspireras av andra – på Styleroom hittar du en hel del nya idéer.