brinnande vedbit

Elden har länge varit människornas bästa vän och största fiende. Farlig när den inte är under kontroll men en livräddare då den är tämjd. Det är då inte konstigt att vi finner sådan ro då vi ser den lugna vacklande lågan från ett ljus eller en öppen spis. 

Ljus

Det första valet många gör när de vill förgylla sitt hem med en kontrollerad flamma är de klassiska stearinljusen. De kan vara otroligt vackra och givande samtidigt som de är extremt lättsamma att använda.

Det finns även stor stilmässig variation. Allt från blockljus och rustikljus till doftljus och värmeljus finns lätt tillgängligt att köpa.

Öppen spis

Bland det absolut mysigaste man kan ha i eldväg är den öppna spisen. Att ha en direkt öppning till en stor brasa skapar en otrolig stämning, även om de inte är speciellt effektiva uppvärmningsmässigt.

Open book by fireplace.

Tyvärr är detta dock oftast endast ett val för de som bor i villa, men de finns andra alternativ även för lägenhetsmänniskan.

Kamin

Kaminer är otroligt mysiga i sig själv men nu skall vi inte prata om de traditionella bestarna. Istället skall vi fokusera på en liten nykomling till kaminernas värld, den skorstensfria kaminen.

Dessa fungerar så att man istället för ved eller pellets eldar med en alkoholbaserad gel. Denna brinner helt rök och sotfritt vilket tar bort behovet av en skorsten. Då de även brinner mycket svalare så går det att placera dem på ställen som man annars inte kunde. Det finns till och med vägghängda varianter! Även dessa finns att köpa på butiken vi nämnde ovan.