När vi ser på inredning för 2013 är det några nya trender som framträder.

Bulliga former och ombonat. Tänk ett vardagsrum med en inbjudande soffa och stora härliga fåtöljer, lite bibliotekskänsla. Här spelar textilierna en viktig roll och mjuka mattor, härliga kuddar i soffan, mjuka plädar och gardiner gör rummet ombonat och bulligt. Ge rummet gärna lite kontrast med några mer strama, stilrena detaljer för att skapa en perfekt helhet. Lägg också till fokus på belysning, gärna mycket punktbelysning för att skapa en mysig känsla. Avsluta gärna inredningen med många härliga krukväxter.

Grafisk inredning där tydliga siluetter och tydliga linjer dominerar. Trenden är lite motsatsen till bulligt och ombonat. Här är det några få utvalda möbler som skapar linjer och minimilitet.  Färgen som dominerar denna trend är fortfarande vitt och svart med någon accentfärg för att markera och belysa vissa detaljer i inredningen. Ett material som slagit igenom allt mer 2013 är metall. Här kan det blandas in inredningsdetaljer i alla metalliska material, även guld och silver.

Färger som grönt och blått i alla olika nyanser och blandningar är något som syns 2013. Allra helst ska färgerna vara intensiva och mättade för bästa kontrast. Tänk skogsgrönt eller medelhav. Just kulören medelhavsblå är helt rätt att även använda på väggar. Har du sedan tidigare alla väggar i vitt kan en fondvägg i denna kulört göra succé. Köp gärna provburkar i olika nyanser och prova dig fram hemma för att se hur färgen ser ut i olika ljus.

Ytor och material som är grova, vävda och skrovliga. Här är det ytan på de olika materialen i inredningen som är i fokus. Betong är ett material som förekommer ofta, på krukor, vaser eller bänkskivor. Mattor och dukar får gärna vara vävda och lite robusta.

Den hetaste trenden för 2013 är etnoskandinaviskt. En trend som skapats där den etniska inredningen kombinerats med den skandinaviska. Mörka robusta trämöbler kombineras med handvävda trasmattor och dukar. Rätt tänk är att blanda vår Svenska skärgårdsstil med ljusa färger och lätta möblemang med mer robusta möbler och textilier med etniska mönster och färger.