Tegelväggar inomhus har alltid haft sin charm och man kan förändra känslan i ett rum ganska drastiskt genom att sätta upp väggtegel istället för en tapet eller bara måla väggen. 

Väggtegel är också känt som fusktegel och kommer i många olika varianter. Monteringen är också väldigt enkelt då man sätter upp det i stort sett på samma sätt som kakel. Inspirationen för fusktegel kommer ursprungligen från renoverade industrilokaler där man antingen lät väggarna vara kvar i skicket man fann dem i eller valde att måla över dem med till exempel vit färg.

Båda dessa varianterna kan man hitta idag och båda kan bli väldigt snygga när man möblerar med dessa väggar i åtanke. Ett sätt att använda väggtegel är att helt enkelt låta den fungera som en vanlig fondvägg. Då kan man gärna använda väggtegel som kommer i ett antal olika nyanser för att få lite mer liv i rummet.

Väggtegel kan också användas i till exempel köket istället för vanligt kakel. Detta kan skapa en riktigt snygg kontrast med moderna köksskåp och bänkskivor. Och att sedan smycka ut det med lite mässingsdetaljer kan skapa ett riktigt trendigt utseende.

Väggteglet fungerar också extremt bra i samklang med inredning i industristil, då det helt enkelt är i samma anda. Tänk dig robusta och avskalade bänkar i betong, funktionella metalskåå, och allt annat i liknande stil.

För den som vill skapa balans är det dock ofta en bra idé att bryta av det hårda med något mjukt. Varmt trä och mjuka tyger är ett hett tips för att skapa denna balans, som att ställa en sammetssoffa uppemot väggteglet i vardagsrummet. De allra flesta färger fungerar så länge som det inte är en färg som är väldigt likt tegelfärgen eller som skär sig mot denna.

Vitmålat väggtegel ger också en intressant textur till ett rum och fungerar riktigt bra utan att man känner att det behövs sättas upp tavlor eller andra väggdekorationer för att väggen inte ska se så tom ut. Vitt tegel ger ett helt annorlunda intryck än tegel som inte är målat, samtidigt som det också skiljer sig en hel del ifrån enbart en vit och plan vägg, något som kan vara väl värt att ha i åtanke när man funderar över olika inredningsmöjligheter.

I rum med generös takhöjd där man inte är i behov av att få rummet att se större ut är ofta mörkare väggtegel ett bättre alternativ än ljust. Inte nog med att det kan se riktigt stiligt ut, det kommer också hjälpa till att ge en varmare ton i rummet, om det är någonting som man försöker eftersträva.

Tänk dock på att om man vill sätta upp något på väggen måste man vara lite försiktigare när man borrar i tegel. Det skulle vara väldigt tråkigt om det skulle spricka rejält och en hel del jobb som skulle krävas för att återigen fixa till så att det blev helt. Vill man dock komma åt en sliten finish är detta någonting som man helt klart kan göra och sedan måla över, något som kan komma att bli riktigt snyggt i rätt rum.