Badrum

I Sverige har vi de senaste åren sett en stark ökning av intresse för inredning och dekoration, vi lägger ner mycket tid och även pengar på att skapa ett hem i den stil vi personligen trivs med. Inför varje ny säsong presenteras precis som i modevärlden nya spännande inredningstrender, det handlar om allt från färgpaletter, material och olika stilar på möblemang. Ett sätt att skapa förändring i sitt hem eller att göra sitt nyköpta hus mer personligt är att inreda exempelvis kök, badrum, hallar och tvättstugor med hållbart och långlivat kakel.

Modernt kakelMagasinet Vi i Villa skriver inspirerande om kaklets alla fördelar som material där det bland annat framgår att vi i Sverige främst använder oss av stora, enkla kvadratiska plattor när det gäller kakel, i alla fall när det handlar om plattsättning på golv. När kaklet sätts på vägg brukar en något mer rektangulär form av kakel användas och plattorna är betydligt tunnare, vilket så klart underlättar själva sättandet av plattorna. När det gäller det visuella och designmässiga i kaklet är det framför allt de lite mer enkla basfärgerna som svart, vitt och grått som säljer bäst, men vi tycks börja våga ta ut svängarna allt mer och blickar gärna mot öster när vi väljer djärva färg- och formkombinationer. Ett tips är att vända sig till en professionell kakelaffär online där du lätt kan få en överblick av alla de olika sorterna och få hjälp att kombinera dem.

Många tror att det enkla är det bästa när det gäller inredning av det mer permanenta slaget, såsom kakel, men faktum är att det inte är så lätt att tröttna på bjärta kulörer och mönster som vi tycks tro. Så länge du väljer efter ditt eget huvud och inte följer kortlivade trender så kan du inreda både kreativt och hållbart med kakel!

Att sätta kaklet är inte så svårt som man kan tro, det som är viktigt är underarbetet. Är det i våtrum så måste du kolla upp med ditt försäkringsbolag vad som gäller. Detta för att en del försäkringsbolag endast ersätter skada om jobbet är utfört av fackman. Det som är viktigt när du renoverar till exempel ett badrum är att det blir tätt så att inte väta kommer emellan det tilltänkta kaklet och det som är under.

Man måste välja rätt material från grundskikt till exempel byggskivor till rätt golvbrunn. Tätskiktet måste vara godkänt och du måste använda rätt sorts spackel på väggar och golv. Det måste utföras enligt bestämmelserna Säkra Våtrum eller BBV. Kolla upp detta innan du börjar med renoveringen.