Batik har kommit tillbaka som trend, mycket tack vare att det blivit så populärt att göra sina egna saker. Genom batik kan man ändra ett plagg eller ett par gardiner och därmed ändra sin personlighet, sin inredning och ett helt rum.

Batik kan man faktiskt göra på flera olika sätt. Det populäraste är så klart det simplaste. Man köper textilfärger och blandar till dessa i behållare. Sedan tar man tyget och knyter det som man vill. Det är bäst att använda bomullstråd men i en krissituation kan man även använda gummiband. Sedan häller man över de färgerna man vill ha eller doppar hela plagget om man vill bara använda en. Man ska gärna låta det ligga ett tag, ungefär en timme eller så. Sedan ska man fixera färger genom att tvätta det i tvättmaskin i 40 grader.

Den svårare metod är att använda vax. Då använder man penslar, häller eller droppar ut varmt vax på de bitar av tyget som man inte vill ska ta åt sig färgen. Man ska vaxa mönstret minst två gånger så man är säker på att vaxet tränger igenom tyget helt. När man doppar tyget i färgbadet ska färgvattnet inte vara varmare än 35 grader, annars kan vaxet smälta och då färgas hela tyget. Som ni hör är knytmetoden lättare men samtidigt kan man göra mer detaljerade mönster med batikvax. Det beror helt på vad du vill skapa på tyget.