Loppmarknad

Att förnya sitt hem är både roligt och ibland helt nödvändigt. Kanske vill man byta stil eller kanske får man ändrade familjevillkor eller ska flytta till en nya bostad. Det är lätt hänt att möbelkatalogerna åker fram och att nya möbler åker in utan att vi tar vara på vad vi redan har. Att snickra om en bokhylla och börja såga av den gamla barnsängen kanske inte känns så inspirerande eller så har inte tanken ens slagit dig.

Du behöver varken vara händig eller göra en större kraftansträngning för att skapa nytt av gammalt. Med små enkla trick går det att förnya ett hem genom att göra om gamla möbler utan slit och höga kostnader.

Vänd och vrid 

Många av våra möbler såsom bokhyllor, garderober och till och med stolar kan få nya funktioner enbart genom att du tippar dem. En fällstol kan till exempel bli ett nytt bord om du tar av sitsen och lägger en skiva på. Och en gammal garderob kan läggas ned och bli ett skrivbord om du monterar bort ett par sidor och istället sätter på ett par ben. Bokhyllor av den vanliga typen kan ställas med långsidan nedåt och bli en fin pysselhylla i barnrummet. Fäst den i väggen och vips har du ett lågt och lagom djupt bord åt ett barn.

Tapet och tyg  

Med lite tapetklister och gamla tapeter kan du sätta ny prägel på dina möbler och göra dem unika och extra fina att titta på. Prova att tapetsera bokhyllornas insida innan du sätter i hyllorna eller varför inte tapetsera hela soffbordet och lacka? Med tyger kan du skapa funktionella sittmöbler av gamla skohyllor och trallar.

Så innan du åker och köper ny inredning, titta på vad du redan har och ta fram en burk lim, lite fantasi och se vad som händer när du tippar över ditt gamla möblemang.