1938905-fussbodenheizung-verlegen-install-under-slab-heating-01 (2)

Alla som har upplevt känslan av att kliva barfota på ett golv med golvvärme vet mycket väl hur skönt det kan vara. Det blir mer och mer vanligt att folk lägger in golvvärme när de bygger nytt, speciellt i rum som badrum och kök.

Har man klinker i badrummet har man nog önskat att golvet inte vore så kalt när man väl kliver ut från duschen eller upp från badet, många hamnar även barfota i köket på morgonen och skulle säkerligen uppskatta att golvet var varmt.

Det finns tre olika typer av golvvärme, luftburen, vattenburen och elektriskt. Har man redan ett vattenburet värmesystem i sitt hem är det klokt att lägga in vattenburen golvvärme framför några av de andra två. Flooré tillverkar sådana system och kan hittas i butiker som Beijer, Bauhaus och K-Rauta.

En av de största fördelarna med golvvärme är att temperaturen kan hållas relativt låg och ändå värma ett rum, det räcker med bara 22-24 grader i golvet för att komma upp i en rumstemperatur på 20 grader.

Det största faktorn om man kan välja golvvärme framför sitt nuvarande värmesystem är hur välisolerat man har det. Med golvvärme kommer mer värme läcka ned till marken än om man har vanliga element. Detta läckage kan man dock minimera genom att ha bra isolering under golvet, rekommendationen är att ha mins 300 millimeter under slingorna.

Olika material kommer även påverka hur effektivt uppvärmningen sker med, till exempel så stänger parkettgolv inne värmen medan klinker och stengolv släpper igenom värmen mycket bättre.

EU har beslutat att från och med 2018 kommer elementens elanvändning att behöva minskas, detta kräver bättre lösningar än vad dagens element klarar av, det gör golvvärme till ett ännu mer realistiskt alternativ för uppvärmning av rum och hus.