Det ger en alldeles speciell känsla att sätta fram inredningsdetaljer som man själv har gjort. Hemmet får direkt en personligare prägel och det behöver inte vara ”proffsfixat” för att vara snyggt. Charmen är att det syns att det inte är masstilverkat, utan handgjort med själ och hjärta.

En av de hetaste trenderna inom inredning just nu är DIY-”Do it Yourself”, att göra sina egna möbler utifrån loppisfynd och saker som man hittat på vinden. Genom att själv renovera eller bygga om så får man unika inredningslösningar samtidigt som man får utlopp för sin kreativa sida. Och snyggt blir det. Kombinationen gammalt och nytt ger en dynamik som ger inredningen en känsla av liv. Man ser att det är ett hem där människor lever och slipper den platta ”utställningshus-känslan” som annars kan dyka upp när man har överstylat hemmet.

Det behöver inte vara så komplicerat att sätta sin egen prägel på möblemanget. Genom att måla om en byro eller köksstolarna och sedan stöpla egna mönster med hjälp av en schablon får du en pjäs som ingen annan har. Schabloner kan du köpa färdiga eller göra själv genom att utgå från ett mönster som du tycker om.

För den som vill piffa till en trist soffa men inte har en utpräglad tapetserarådra så finns det en  ”Do it Yourself” light variant. Man syr helt enkelt ett möbelfodral.

Så här gör du:

Hämta ett gammalt lakan och bred sedan ut det över fåtöljen. Använd knappnålar för att spänna fast lakanet. Rita efter konturerna på soffan, klipp sedan ut delarna. Lägg sedan ut dem på soffan så du kan kontrollera att mönstret stämmer. Markera var sömmen ska löpa och klipp efter markeringen.

Välj ut ett tyg som endera bryter av eller matchar övrig inredning. Lägg sedan mönstret över ditt utvalda tyg. Lägg till sömsmån och klipp. Börja gärna med att först sy ihop armstöd och framsida för att sedan fortsätta med övriga delar. Genom att klippa små hack i sömnsmånen så blir fodralet mer följsamt.

Det går bara att göra fodralet i ett stycke om fåtöljen har rak rygg. I övriga fall får man sy bakstycket som en separat del och fästa det med till exempel ett kardborrband.