Den österländska inredningsstilen är knappast en nyhet på marknaden. Många inredningsbutiker har riktat in sig på stilar hämtade från bortre Orienten och restauranger och klubbar i storstäderna har plockat upp modet och inrett för mysiga utekvällar åt sina gäster.

Den österländska stilen kännetecknas av mörka träslag, ornament, färgglada tyger i naturmaterial och olika slags religiösa symboler. Här hittar vi till exempel låga sittpuffar, träskärmar och vackra ljushållare.

Den skandinaviska, moderna stilen kontrasterar med sina raka linjer, sobra ljusa färger och ljusa träslag som vi hittar i många svenska hem. Stora varuhus som IKEA har bidragit med en minimalistisk stil på nordiskt vis och gett oss en typisk ”svensk stil” som vi förknippas med världen över. Att leta sig bort från det kalla sobra har blivit allt lättare i och med nya inredningsbutiker på marknaden och ett ökat intresse för österländska inredningsdetaljer.

Börja smått

För en mindre peng kan du göra förändringar hemma genom att investera i tyger och smarta snabbförvandlingar. Lila, turkosa eller guldfärgade gardiner, färgglada bordsdukar eller varför inte tyger i taket kan snabbt trolla bort allt vad skandinaviskt heter och ge ditt hem en mer exotisk prägel.

Om du är ute efter nya möbler kan du börja med att till exempel betsa gamla massiva möbler och tapetsera eller klä in tråkig faner i tyg. Börja med en förändring i taget för att kunna känna efter när det räcker. Mycket färg och form i hemmet kan kännas mysigt till en början men blir besvärande när vi vill vila våra ögon och sinnen. Hitta balansen som passar dig och se till att din inredning är funktionell, också när du behöver dammsuga. Några nya ljushållare och en filt och ett par kuddar kanske räcker för att ditt hem ska extra mysig.