badrum_77600272

En av de stora frågorna när man inreder eller renoverar ett badrum är ”dusch eller badkar?”, och det är inte alltid en lätt fråga för alla. Nu är det dags att dyka ned lite djupare i detta och se vad vi kan hitta.

Personlig preferens

Det kommer ju alltid finnas personer för vilka detta är en fråga med endast ett svar. Om man kategorisk föredrar den ena över den andra har man ju sällan något att fundera över. Det är bara att slå till med det man gillar bäst. Det finns dock undantag.

Utrymme

Även om man föredrar en av dem kan man stå inför problemet om utrymme. Det är till exempel inte alla badrum som faktiskt har utrymme för ett fullångt badkar där alla i familjen kan sträcka ut sig. Då står man ju inför tre val:

  • att helt enkelt välja dusch istället
  • att köpa ett mindre badkar som får plats
  • att bygga ut badrummet

Och detta är inte alltid ett enkelt val. Men har man inte råd att bygga ut kanske man helt enkelt måste offra komfort för praktikalitet.

Bästa av två världar

Ibland behöver man ju dock inte tänka så mycket på A eller B utan hitta en kompromiss där båda är möjliga. Den klassiska dush/badkarskombon är ju något många hem har valt och det finns många bra alternativ som kan lägga grunden för detta. Det finns till och duschväggar som kan monteras på badkarets kant så får man känsla av dusch även om man står i ett badkar. I denna kombo är det dock bäst att även skaffa en duschmatta så man inte halkar när man står upp i badkaret.

Den ekonomiska sidan

Många har nog hört debatter om huruvida det är billigare att bada eller duscha. Om detta ska påverka ens val måste man ju titta lite på siffrorna och då kan vi rekommendera denna artikel. Där kommer man mer eller mindre fram till att en 10 minuters dusch kostar lite mindre än att fylla ett badkar i standard storlek (160 liter). De tipsar även om att man kan få ned priser ännu mer med en dusch då det finns munstycken som är till för att spara på vattnet.