Bor du i ett kallt dragit hus och vill minska energiförbrukningen, ja då är det dags att byta fönster. Förutom reducerade energikostnader minskar dessutom bullret från utsidan samtidigt som ljusinsläppet ökar.

Det moderna treglasfönstret gjorde sitt intåg på marknaden först på 1970-talet, en konstruktion som sträcker sig tillbaka ända till 1920-talet. Bor du i ett gammalt hus med tvåglasfönster så betyder det att du eldar för kråkorna med ungefär 15-20 procent. Med andra ord finns det stora vinster för villaägare att energieffektivisera genom att ersätta med treglasfönster. Naturligtvis beror det på var i landet man bor, ju kallare klimat desto större besparing. Idag finns det dock ett antal olika lösningar beroende på behov och ett bra alternativ kan vara att ta kontakt med en märkesoberoende fönsterleverantör som hjälper till att hitta den rätta lösningen till rätt pris. 

Tänk på husets karaktär

Det sägs ju att ögonen är själens spegel, på samma sätt kommunicerar fönstren även husets själ vilket gör att det blir viktigt att tänka på att välja fönster som passar till husets karaktär. En villa från sekelskiftet, en funkisvilla eller ett hus från 80-talet har helt olika utseende och känsla, viktigt att ha det i åtanke när man väljer nya fönster. En annan viktig parameter är att ta hänsyn till miljön runtomkring. Är fönstren hårt utsatta för väder och vind kan det till exempel vara en idé att välja aluminiumklädda fönster med självrengörande glas. Står huset nära en stor väg kan extra ljudisolerade fönster vara rätt val och väljer du stora glas i söderläge behövs förmodligen ett specialglas som minskar värmen i rummet. Säkerheten är dessutom viktig och naturligtvis finns barnspärrar både som standard och tillval.

För ytterligare information om hur du byter fönster själv kan du läsa den här artikeln som Vi i Villa publicerat.