hus_värmeförlust_

Som husägare vet man hur viktigt det är att ha ett värmesystem som klarar kyla men som ändå inte kostar skjortan under de kallaste vintermånaderna. Har man vattenburen värme måste man någon gång ta beslutet om att byta panna eller installera nytt system och det finns lite att välja på idag.

Det allra vanligaste när man har vattenburen värme är att man har eldat i panna, antingen med ved eller olja och så småningom går den sönder och man måste bestämma sig för om man ska köpa en ny panna, börja elda pellets, installera jord- eller bergvärme eller kanske satsa på solenergi. Möjligheterna är flera och man behöver fundera igenom de olika möjligheterna noggrant innan man bestämmer sig. Det ska hålla under en längre tid och kan man hålla ner månadskostnaden så mycket som möjligt så är det ett stort plus.

Andra viktiga aspekter gällande värmen är givetvis att se till så att du inte eldar för kråkorna. Se till att dina fönster är av bra kvalitet och håller kylan ute så det inte blir dragigt i huset. Många glömmer att man förlorar värmen från murstocken, som oftast är centrerad i huset, när man byter från vedpanna till jordvärme. Bra isolering behövs också i väggar och tak för att inte släppa ut värme i onödan men glöm inte att samtidigt ha ett bra ventilationssystem. Inget hus mår bra av att vara för tätt.