photodune-5147253-comfortable-and-cozy-white-bedroom-xs

När man ska köpa en ny säng finns det ett antal saker man måste tänka på och ha klart för sig, missar man något löper man risken att få en säng som kanske verkar skön till att börja med, men kan leda till besvär i det långa loppet.

Vi spenderar en tredjedel av våra liv sovande, kanske inte alltid i en säng, med så pass mycket att man verkligen borde unna sig en bekväm och bra säng. Och precis som så många andra saker här i livet kan man ofta tjäna på att satsa på bra kvalitet.

Hård kontra mjuk

Man bör först tänka på hur man sover i sängen, de flesta har nämligen en ställning de oftast somnar i och går igenom den första och viktigaste delen av sömnen. De som till exempel helst sover på mage bör ha en fastare säng så att man inte sjunker ned så mycket, annars riskerar man att få ont i både nacke och svank. Sover man på rygg eller sida vill man faktiskt sjunka ned lite så man får stöd och avlastning för ryggen.

Anpassad för längd och vikt

Ens egen längd och vikt är alltid bra att håll i åtanke när man väljer en säng. Beroende på om man är kort och rund eller lång och smal, eller någon annan form, kommer man att tynga ned underlaget på ett specifikt vis. Man brukar generellt säga att ju tyngre, men även ju äldre, man är desto fastare säng brukar man föredra. Väger man under 80 kg behöver man en säng med medium fasthet, över 80 är det bättre med en säng med fast fasthet. Vad gäller längden är det bäst att ha en säng som är omkring 20 cm längre än vad man själv är, på detta sätt kan man ha 10 cm till godo både ovanför huvudet och nedanför fötterna.

Val av huvudkudde

Det är inte bara sängen som gör en god natts sömn, kudden är också viktig. En bra artikel för hur man väljer den bästa kudden kan man läsa här på MåBra.