Små rum kan vara utmanande att inreda. Utmanande men inte omöjliga. Med några praktiska tips och trick kan man få bra användning för även de minsta rummen i hemmet.

Var extra noga med måtten

I ett normalstort rum har man ofta lite spelyta när det kommer till storleken på både det ena och det andra. Men detta är sällan fallet i små rum. Se därför till att mäta rummet på alla sätt och vis och titta noga på möblernas mått. Att ställa in något som bara precis passar in kan bidra till att rummet känns ännu mindre dessutom. Välj därför allt med stor omsorg.

Sittmöbler utan armstöd

När varje centimeter är värdefull bör man undvika att ställa in möbler med stora armstöd. Bäst är egentligen att välja de som saknar armstöd överhuvudtaget. Detta kan faktiskt göra mer skillnad än man först skulle tro. Kan man då få in en extra fåtölj är det i slutändan helt klart värt det.

Diskret belysning

Belysningen är inte något man omedelbart tänker tar stor plats, men de kan absolut bli betydligt mer påtaglig i ett litet rum. Hängande taklampor är exempelvis något man i regel bör undvika. Välj istället plafonder som tar upp mycket mindre utrymme. Och istället för golvlampor kan man välja vägglampor och på så sätt spara golvyta till annat.

Utnyttja höjden mer

Försöka att använda väggarna i större utsträckning för mer praktiska saker. Överväg bland annat att bygga upp bokhyllor hela vägen till taket och välj inte bara de vanliga sorterna som lämnar en massa tomrum ovanför. Tänk bara på vad som placeras högst upp så det inte är saker man behöver ha tillgång till allt emellanåt.