kompakt lägenhet

Idag när bostadsbrist råder i många delar av landet blir så kallad ”compact living” allt vanligare och viktigare. Det hela handlar om att få ut så mycket funktion och trivsamhets som möjlighet ur den yta man lever på.

Den lilla lägenheten

Det vanligaste stället man brukar stöta på compact living-lösningar är precis som man kan gissa små lägenheter. De flesta lösningarna handlar om att på ett eller annat sätt göra det möjligt att få ett rum att fungera som flera genom till exempel bord som går att fälla ner eller stapelbara stolar.

Ett av de mest klassiska lösningarna på detta är sängskåpet som nu har fått en ny renässans. Perfect match interor som annars arbetar med hotellinredning har utvecklat tre olika typer av sängskåp som gömmer undan sängen när den inte används. Detta friar upp golvyta som sedan kan användas för att till exempel ställa ut bord och stolar för en större middagsbjudning.

Förvaring

Det andra problem som måste lösas vid compact-living är förvaring. Hur förvarar man så mycket som möjligt på en begränsad yta? Den vanligaste lösningen för detta är oftast att använda väggarna i en betydligt högre utsträckning än normalt. Hyllor och skåp monteras för att täcka så mycket vertikal yta som möjligt.

Andra användningsområden

Även för de som inte bor trångt kan många av lösningarna för kompakt boende komma till nytta. Det kan till exempel handla om att använda sängskåp eller bäddsoffor för att låta hemkontoret även fungera som gästrum.